Monday, October 22, 2007

ökosodi

mu köök on juba ammu üks suur prügisorteerimiskeskus. lihtsalt sellepärast, et osa sodi eest makstakse raha, teise, kolmanda ja neljanda jaoks on meil hoovis eraldi prügikastid - just nii, nagu mingid eeskirjad ette näevad. (ja meil on ju väga eesrindlik ühistu!)

nüüd toodi veel üks prügikast. biojäätmed. elu läks keeruliseks, sest kui paberit ja pudelaid sai riiuliservale toetada, siis kartulikoori ja ploomikive ja munakoori ei viitsi sedasi avalikult pidada. ohates helistasin oma köögimehele ja tellisin uue prügikasti. nõudsin, et oleks kahe lahtriga ja ise avanev. tema nõudmised köögile olid, et uks oleks piisavalt lai. rohkem ta ei uurinud, tellis mulle 1300 eest vägeva kasti ja 200 eest avamismehhanismi.

kui kast kohale jõudis, selgus muidugi esiteks, et ukse laiusele lisaks on olulised parameetrid kapis olevad torud. loomulikult jäid minu omad hiigelkastile ette. keeruliseks osutunuks ka paigaldamisjärgsed veemõõdikuvaatlused ja põrandakütteregularisatsioonid. aga noh, jupp pikemat teisesuunalist toru ja kraanide-mõõdikute eest võetud luuk lahendasid probleemi ja nüüd on mul iseavanev kahelahtriline pooleteisetuhandene prügikast!

ja no siis ilmnes, et prügikast iseavaneb ainult nii kaugele, et vaid pisem kast on avatud. aga väiksemasse paneb nutikas inimene ökosodi ning suuremasse segaüldjäätmeid või kuda majavalitsus neid nimetabki. loogiline oleks siis ka mõelda, et segaüldkasti läheb sagedamini vaja. veelgi kindlamini oleks hea, kui biosodi peal oleks kaas maas nii vähe aega kui võimalik.

aga sellega tuleb lihtsalt leppida...

6 comments:

kalor said...

alati on võimalik oma tarbimisharjumusi nii palju kujundada, et ei tekiks sodi, mis pole biolagunev või ei lähe pakendijäätmete alla!

ma eile avastasin, et pudelikorgid ja mingid kileribad on aint segaprügi seas ja see kast tundus ühtäkki üsna kasutu. miskipärast sain ju sinult teada, kes sa lugesid minu jagatud flaieritest, et ka plastkarbid ja veel miski käib pakendijäätmete alla (puhtana)

Anonymous said...

kuidas te need kastid sinna õue saite? kas maksab rohkem või vähem (vajalik info minu majanaabritele, kes ilmselt pole väga huvitatud), kuhu peaks pöörduma?

kalor said...

Linn käseb ja piirkonnajärgne vedaja RagnSells tõi üsna sunniviisiliselt selle solgiämbri nüüd viimasena. Paberi ja pakendi lisakonteinerid olid enne juba.

Sorteeritud jäätmete kasti tühjendamiskord maksab vähem kui üldprügi oma aga hetkel kulud suurenesid, kuna üldprügi tühjenduskordi veel harvemaks ei saa. Nii et peamiselt jääb rõõm teadmisest, et me oleme ise sortinud ja loodetavasti ei kalla RagnSells neid taas kokku ja see kõik on keskkonnale kasulikum.

Majanaabritel ei tohikski väga valida olla, kuna "Tallinna jäätmehoolduseeskiri" ütleb, kuidas peab. Kui on vähemalt viis korterit, tuleb eraldi koguda paberit ja pappi. 10st peab ka biolagunevaid eraldi koguma või ise kompostima aianurgas. Pakendijäätmed (kõikvõimalik klaas, plastik ja metall), olen aru saanud, tuleb nagunii eraldi koguda.

Anonymous said...

tore, teeme ära.

Kirsti said...

Kui küsida tohib, kust Sa selle imekasti said? Kaheosalise ja iseavaneva :-) otsisin ja ep leidnud, isiklikku köögimeest ei oma.

öö said...

http://www.riz.ee/
seal on ka mu isiklik köögimees.