Monday, April 08, 2013

kevadised jutud

hei sina, kes sa mu suusahobile kaasa elad, targutad, õpetad ja nõustad! aeg on öelda oma nimi! ja aeg on rääkida suuskade hooldusest. mul on need uisusuusad (kasutatud, allar levandilt ostsin!) ja vist peaks mõnikord nendega midagi tegema? vähemalt hooaja lõppedes? ja teiseks võiks vaikselt ka uisusammutehnikat analüüsima hakata. ma juba püsin jalgel (ühel ja teisel kordamööda) ja ehk oleks aeg asju õigesti tegema hakata.
sinu mari

3 comments:

Kaur said...

kaur, kaur@obs.ee, kurinurm.blogspot.com. ma edaspidi targutan vähem.

Uisusuusa hooldus on lihtne. Iga 50 km tagant lase poes ära määrida. Või kui alt "halliks" lähevad, siis tihemini. Või/ja osta poes vedelat parafiini ja pane ise mõnikord alla. Hooaja lõpus ma küll ei oska nendeta midagi teha. Võid muidugi AV poest läbi astuda ja üle küsida.

Uisusammu tehnika - siin on palju võimalusi.
a) vaata rajal häid sõitjaid ja tee järele
b) vaata youtube videoid. võtmesõnad: veikko tääri suusapäevikud, eesti terviserajad (neil on terve sari suusa-õppe-vidikaid), nordic ski skate style.
c) on hulk häid tehnika-harjutusi. nende tegemine nõuab viitsimist. st sa mitte ei lähe rajale mõttega "uhan sada km ilgelt kiiresti", vaid "ukerdan tund aega nagu purjus ahv ja kõik vaatavad mind imelikult ja see ei häiri mind mitte.

mõned harjutused on kirjas ntx siin:
https://sites.google.com/site/kurinurm/home/suusatrenn
aga muidugi on raamatuid ja asju, kus need on põhjalikult, piltidega, filmilõikudega.

ma ise lugesin just "Hea suusaõpiku" sõidutehnika osa ja ausalt ei saanud sealt mitte halligi aru. paljud videod on ka sihukesed.. kahtlased. nii et hea õppematerjali leidmine on probleem. elava treeneri vastu ei saa mitte miski.

aga kui tahad millestki alustada, siis - kepid raja äärde ja sõit ainult jalgadega. parem veel, kui sõber kõrvalt vaatab ja kommenteerib.

jaksu ja viitsimist,

öö said...

eiei, no targuta ikka. miks ma muidu küsin, huvi tekkis ju ja üldse. ma su nime lugesin facebookist, kui vasaloppeti protokollist oli juttu. tubli-tubli!

ma seda c) varianti olen proovinud ka tegelikult. et jälgida, kuidas läheb, mitte kui kiiresti läheb. a enne oleks ilmselt tervislikum kuskilt järele vaadata, kuidas tegelikult peab minema, äkki ma õpin midagi valesti. eriti kuna pärast autosse istudes on põlved alati valusad. ju ma siis ikka jalgu viltu hoian.

Kaur said...

Enne järgmist hooaega korralikult võimelda, videod üle vaadata ja siis koos mõne asjatundjaga rajale minna - peaks töötama. Nüüd on juba jooksu- ja ratta- ja sul vist motohooaeg :)