Thursday, August 11, 2011

igale matsile oma köök!

kuna on sügis, ostsin ükspäev supermarketist luuvilju ja martsipani ja vahukoort ja tegin koogi. ja beseed, sest munavalged jäid jõude. sinna läks maja viimne suhkrutera.


kook oli maitsev ja kui otsa sai, oli ilmunud majja ämbritäis marju. noppisin varred tagant, tudeerisin raamatuid ja tegin koogi.

eile sai kook otsa ja tuli külla vanatädi supermarketist valitud porgandikoogiga.

ehkki see on veel kapis, tuli täna siiski martsipanijääk välja võtta, sest ilmunud oli ka ämber ploome. otsustasin korrata käesoleva saaga avanumbrit ploomi-martsipanikooki näol. kammisin kõik raamatud läbi ja taasleidsin lõpuks retseptigi. poodi ei hakanud minema, sest ploome ju on ja sobiv jagu martsipani jäi ju just järele ja suhkrutki oli meeles teinepäev tuua. vahustasin siis või suhkruga ära ja lisasin juba munakollased (porisedes, et nüüd tuleb jälle kohe beseed otsa teha, sest munavalged jäävad jõude.), panin mõõdukannu valmis ja hakkasin jahu valima. jäingi valima, sest mis sa ikka oskad kosta, kas paremini sobiks rukkitäistera, mahe-rukkitäistera või graham. leidsin ka kliisid ja sihvkasid. maigutasin ja maigutasin. maigutasin ühe telefonikõne K-le, kes maigutas toru otsas sama abitult kui mina. loetlesin talle oma kappide sisu ette. no jumala eest, parim mõte tundus makarone jahvatada, siis ju saab nisujahu! rääkisin kaerahelvestest kui minu hinnangul pädevaimast aseainest ja leidsin ühe nendepõhise koogipõhjaretsepti, aga seal on ikkagi jahu kaerahelvestega pooleks ja sama palju porgandit kahvel. aga kui jahu pole kohe mitte ühtegi grammi... K tuli päästvale mõttele võtta kaeraküpsiste retsept. seal polnudki mitte ühtegi grammi jahu! niisiis valmis koogipõhi edasi nisujahu asemel kaerahelveste lahkel toel. lahkelt lajatasin selle munavalge ka hulka, mis ahjus põhja eelküpsetades selgus olema viga, sest ollus kees ja mulises nigu mõni supp. niisiis küpsetasin pikemalt. kui tundus, et juba kannab, panin silmad kinni, laotasin kähku peale ploomid, martsipani ja kallasin munakooresegu ja pistsin kiiresti ahju.

ma ei tea, lõhnab küll okeilt. aga teinekord ma vist ikka enne kontrollin varusid kui pimesi lajatama hakkan.

olgu lisatud, et täna ilmus ämber mustikaid ja ma veel ei tea, mis kooki ma homme teen. õunu ilmus ka, neist mõtlesin koogi teha.

2 comments:

Anonymous said...

Ootan küllakutset. Ja kooki.

Kaili

kassu said...

Ma küllakutset ei oota (kesse kontvõõraid ikka tahaks, eks), aga selline köök kuluks küll marjaks ära, kuhu iseenesest ploomid, mustikad ja muu tore kraam tekivad :)