Saturday, February 09, 2013

sport ja pealinn

käisin suusatamas.

viimati suusatasin siis, kui ma need suusad ostsin. aasta võis olla nii 2000 ringis ja käisin mitu korda käärikul ja emajõe ääres suusatamas ka. aga siis tulin talinasse ära ja siin on kõik see spordivärk nii imelik. suusad jäid tartusse. kuni viimase ajani.

viimasel ajal, see on siis eelmisel nädalal, saabusid need suusad tallinnasse. ja täna viisin ma nad jalutama.

keppe polnud ja joogipudelit polnud ka kuskile panna, nii et esialgu tegin tiiru kaubandusvõrgus. mõtlesin, et kui vana inimene pole 12 aastat suusatanud, siis tuleb poes see kohe ära öelda, et saada kasulikku abi ja nõu, mitte teha nägu, et ma põhimõtteliselt lähen 20. korda tartu maratonile. plaan oli hankida kepid ja see spets vöökott pudeli jaoks, lisaks uurida talviseks sportimiseks mõeldud jopede hindu.

esmalt näitasin sportlandis oma saabast, et teada saada, kas selliseid sidemeid veel tänapäeval on. ei olevat. panin saapa tagasi kotti ja küsisin keppe. need on aastate jooksul ilmselt tolmuks pudenenud või midagi, sest suusad saabusid tallinna küll saabastega, aga kepitult.

onu juhatas mind keppide juurde. hinnasildid algasid nr 5-ga ja olid mitmekohalised. kohkusin pisut. onu küsis, kas klassika või uisu jaoks. ütlesin, et ega ma oska kumbagi, eriti ei oska ma uisku, aga tore oleks ju osata st õppida. onu arvas, et õppimiseks võib vaadata, kuidas nad seda telekas teevad, ja õppida selle järgi ise - olin valmis suhtumiseks "võta personaaltreener, nii saab kõige paremini, ise küll ei saa!" nii et olin rõõmus avatud võimaluste üle. onu seni arvutas mõlema sõidustiili jaoks kepipikkused välja ja hakkas otsima midagi sobivat kahe vahel, sest no ega ma siis kaht paari ju osta. ma pistsin vahele, et ma tahan hästi odavaid, sest ma suusatan vähemalt esialgu ilmselt kolm korda aastas. onu mõistis ja otsis kepid ühest teisest osakonnast, kus hinnanumbrid olid neli korda väiksemad.

kepid pihus, küsisin jopenõu. näitasin oma ruudulist seppäle jopet, et mul on ainult see, oleks mugavam midagi kergemat ja väiksemat, aga et mis nad maksavad ja määndsed on? ja vot siin ei leidnud onu enam kompromisse. kui suusasaabas pani teda käituma kui muuseumieksponaadiga, aga ta paistis aktsepteerima võimalust, et sellega saab suusatada; kui ta oli nõus mulle müüma ka kepid rubriigist "ei uisule ega klassikale sobiva pikkusega", siis jope kohta ütles ta niimoodi: "suvalise lumelauajopega küll ei saa suusatada!"

noh, spets-jopet ma muidugi ei ostnud, need maksid mingi sada eurot. aga minus tekkis sportlik huvi, KUIDAS täpselt "ei saa suusatada" minu jopega. niisiis:
sõitsin harkusse.
panin suusad alla.
võtsin kepid kätte.
jäin ootama.
mitte midagi ei juhtunud!
tõuksin keppidega pisut.
ikka mitte midagi! lumi ei sulanud ära, suusad ei läinud pooleks, rada ei plahvatanud, gravitatsioon ei kadunud. sai küll suusatada! ja mitte ainult et sai suusatada, vaid seal oli veel paar inimest, kes olid jumalast suvalise jopega suusatama tulnud! ja nemad ka said!

ja siis mulle tuli meelde, et osalt sellepärast ma ei olegi tallinnas kunagi suusatanud.

11 comments:

Anonymous said...

Jopega ei saa suusatada sellepärast, et hakkab jäle palav. Suusad tõesti ei lähe pooleks, aga endal on halb.

Joogipudel jäta autosse sooja, pole mingit mõtet teda harku ringil kaasas kanda.

öö said...

no ei. esiteks ei olnud mul auto see aeg soojas ja teiseks kulus see jook kümme korda ära, ma oleks surnud sinna ilma selleta. kolmandaks, "endal on halb" täiesti sõltumata riietest, kui sa pole nii ammu neid liigutusi teinud, liiati kui sul puudub igasugune pidamine.

kokku võttes: joogi võtan alati kaasa, järgmine kord määrin suusad ära ja kui kõik suusariided on alla hinnatud, kaalun talvise spordirõiva ostmist (ma tegelt unistan sellest sellest päevast peale, kui talvel kepikäima hakkasin, mitte ühekordse suusatamise valguses).

positiivne selle kõige juures on veel lühem kokkuvõte: ma lähen sina rajale tagasI!

Anonymous said...

Väga positiivne programm tõesti, jõudu :)

Anonymous said...

Vabandan, kui liiga palju torgin, aga: miks sa ilma joogita ära sured?

Ma arvan (ja palun ära pahanda, kui eksin), et sa paned end liiga paksult riidesse, siis hakkab liikudes palav, higistad ja sellest tuleb omakorda janu. Joomise peale keha higistab muidugi veel rohkem... Nõiaring!

Kui sul juba pudel on rajal kaasas, võta määrdepulk ka. Ehkki paari päeva tagune ilm oli sihuke, et sellega ei saagi suuska pidama. Aga pulgaga on vähemalt tunne, et sa püüad midagi ära teha.

öö said...

ma panen päris kindlasti end liiga paksult riidesse, sest ma hullult vihkan külmatunnet. aga teisalt, mul voolab higi ojadena ka jahedas saalis maikas ja lühkarites body pumpi tehes, kui ma selle korralikult ette võtan (ja ilma pole nagu mõtet minnagi) ja pudel vett saab seal ka alati otsa. nii et ma otseselt ei seostaks rõivaid joogiga, pigem ikka pingutust. seal harku ringil õnnestus mul korralikult rabeleda ikkagi üle tunni aja (pidamine! ja kogenematus, aga no ennekõike pidamatus.) ja ma usun, et ka kenal suveõhtul maikas ja lühkarites oleks ma sealt lahkunud poole liitri higi võrra vaesemana.

määrdepulk oli autos, ma ju ossin koos keppidega. aga ma, loll, uskusin müüja juttu, et seda peaks tegema toas ja fööniga ja mida kõike veel. mõtlesin seal ägades isegi, kas mul on lähikonnas tuttavaid tubasid, kuhu määrima minna. aga polnud ja loobuda ka ei raatsinud ja nii ta läks. nii et isegi ei üritanud seal määrida. loll, jaa. kui ma väike olin, määris suuski vanaisa. tuleb õppida, nii kogemustest kui põhimõtteliselt, et määrida tuleb ka.

Anonymous said...

Ma ka higistan ojadena. Aga just suusarajal on võimalik end nii riide panna, et tekib tasakaal. Suvel +20 juures ei ole see võimalik, talvel on. Üldiselt kehtib vähem = parem, sest sa tõesti rabeled. Praeguste ilmadega, plussmiinus paar kraadi, on näiteks minul seljas kaks kihti spordipesu ja muud ei midagi. Ja ma ei rabele rajal, sõidan rahulikult :)

Perfektselt määrimine on kosmos. Aga sul pole vaja perfektselt, vaid et saaks sõita.
Hangi neli asja:
- Vedel parafiin, müüakse pudeliga, universaalne. Enne sõitu möglad kogu suusale, v.a. pidamisala. Mõlema suusa töötlemine võtab umbes 2 minutit, võib teha kinnisilmi - ei vaja mingeid kogemusi, midagi valesti minna ei saa. Peab vastu 5-10 km. Sulle piisab.
- Pulk tahket määret, mingi -1...-7 vahemikus (see sul vist on)
- Määrdeklots eelmise laiali nühkimiseks
- vana määrde eemaldamise kaabits, ei maksa midagi, või võta kodust suvaline plastikust liist (vana ID-kaart sobib)

3 viimast võta rajale kaasa. Pulgaga aitad, kui üldse ei pea. Kaabitsa või ID-kaardiga aitad, kui mingi junn suusa alla kinni jääb. Harkus on rajal männikoore tükid, mis end suusa külge elama seavad ja mida küünega lahti urgitseda on jube ebamugav.

Föön kehtib tõenäoliselt libisemismäärde kohta ja unusta ära.

Jõudu pusimisel siis!

öö said...

oomaigaaden, ma prindin selle välja ja panen suusatuppa seinale nüüd. mõnemiinusene pulk ja laialiajamise kork mulle müüdi jah. a milleks see parafiin on?

ma natukene pelgan minna nii paljalt välja, sest kuna ma ju higistan ojadena, siis hakkab hoobilt külm... mul neid peente omadusega crafte muidu on küll paar tükki, aga ikka õhukesi, alumisi kihte.

Anonymous said...

Libiseb paremini, kergem on sõita. Saab ka ilma. Aga see on nii lihtne vidin, et tasub proovida.

See külmavärk käib vastupidi. Palju riideid = higistad = jahtudes hakkab külm. Vähem riideid = higistad vähem = normaalne. Pärast sõitu tuleb võimalikult kohe kuiv särk selga ajada. Ja sõida rahulikumalt, pole vaja hullult punnitada. Suusatamine peaks olema mõnus, mitte veri-ninast-välja pingutus.

Anonymous said...

Vähe riideid tähendab muidugi, et seisma jääda ei saa, siis hakkab külm. Skeem "higistan - puhkan - higistan - puhkan" ei toimi tegelikult ühelgi viisil. Seepärast tulebki rahulikult ja pausideta kulgeda.

öö said...

jaa, see kõik on väga loogiline, kui on pidamine. kui ei ole pidamist, kestab kena liuglemine kuni esimese kolmekraadise kaldeni, mil sulnist liuglemisest saab raage rebalemine, mis lõpeb jõuetu oigamisega "mäe" otsas. aga mul on ju nüüd määre, nii et kõik see sulnidus on võimalik.

Anonymous said...

Kõik muutub palju paremaks ka siis, kui sa suudad sõita uisustiili.
1) kui ei pea, siis lihtsalt võtad ja uisutad
2) sellega saab mäest üles ka
3) väga tihti juhtub nii, et uisu jaoks on rada olemas, aga klassikaks mitte. kas on sisse lükkamata või jäine või lihtsalt väga vilets. sel aastal on harkus olnud ok klassikarada 50% juhtudel, aga uisu oma 100%. lisaks pole jama pidamisega ja suusa hooldus on uisu puhul lõpmata lihtsam. las kellelgi endale ette näidata või vaata veikko tääri suusapäevikut.