Sunday, September 09, 2007

kalapäevad straight ahead!

mul lõi täna pähe, et ma olen usin ja osav perenaine. ja ossin kala. ma pole vist elus kala teinud, ammugi siis nii, et ostad terve kala. (kuivatatud vobla kunagi ossin, see ilmselt järelkuivab tänaseni õiskal toonase kalori toa rõdul.) no rimis olid kalapäevad, ja ma otsustasin, et teen teoks ammuse soovi siis koduski kalapäev korraldada. leti ees selgus, et kalapäevad tähendavad neljakiloseid terveid lõhu. õnneks roogitud, selgus lähemal uurimisel. kuna otsus oli juba valmis ning hoog sees ja pidurid on nõrkadele, võtsime ära.

nüüd on mul kapis:
kaks portsu imemaitsvat kartuli-tomati-juustu ahjuvormi (jäägid, tuleks ka ära süüa ju),
liiter lõhepuljongit,
ca 400 g ahjus käind lõhet basiilikuga (ja üks keedukartul võis),
paar saiatäit äkilist,
ca 500 g toorest lõhet (supi jaoks, on plaan),
ca kilo toorest lõhet, mille osas on variandid veel lahti. kas mingi pidulik ahjupraad (aga ma juba tegin ju ahjupraadi) või osa sisse soolata ja osa maitsvaks grillsuupisteks või...

a mul on nüüd fileerimisnuga. õnneks seda olin enne pihus hoidnud, nii et jube oli aint kala, mitte riistad.

3 comments:

Naljahammas said...

Soola õrnalt sisse ja tee fileed, mis pärast saiaga on oioioi kui head süüa. Ja kutsu mind külla:)

Anonymous said...

tee kalapirukat..sellist suurt ja heade asjadega (ntx porru ja hallitusjuust jms)

öö said...

sool on tore, ülehomme annan teada (proua Hammas, astud läbi?), kuda sai.

kalapirukas ootab järgmist kalapäeva (powered by rimi), sest et täna läks siis pannitäis tükikesi suupisteteks (unelmate marinaad!), poolekilone tükk supi sisse (kala raiskamine, sest maitses domineerisid tomat ja pipar) ja ülejäänd tükk soola (kardan ikka, et palju sai raisk!).

aga ma oskan juba oluliselt paremini fileerida kui eila! ja noale lisaks, unustlesin eile teadustada, on ka kalaraamat. kui ma seda eila koduteel lapanuks tänase lõuna asemel, osanuks juba eila fileerida, säilitamisest ja muust rääkimata...